Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

KAKO NAS UČINKOVITO SPOPRIJEMANJE S STRESOM OBVARUJE PRED IZGORELOSTJO, ČE MU DODAMO KANČEK EMPATIJE

Kotizacije

45,00 €

Polna kotizacija

0,00 €

Kotizacija - član

Kotizacija vključuje udeležbo na delavnici. Kotizacijo nakažite na TRR ZZS pri Unicredit banka Slovenije d. d., št.: SI56 2900 0005 0400 669, sklic: SI12 9100005847004.

Če se dogodka ne morete udeležiti, se prosimo nujno odjavite v vašem osebnem profilu na spletni strani ZZS vsaj 3 dni pred dogodkom. To velja za nečlane in člane ZZS. V nasprotnem primeru vam bomo zaračunali 30 % kotizacije (velja tudi za člane ZZS).

ZOOM

ZOOM

Kreditne točke: 2,00

Tip vsebine: ETIKA, KOMUNIKACIJA, VARNOST

Področja: Vsa področja

Število udeležencev je omejeno na: 23

Datum
16.09.2021
ura
17.00-19.00

Kontakt:

 ZDRAVNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE

 ANDREJA STEPIŠNIK

 DUNAJSKA CESTA 162

 mic@zzs-mcs.si

Vsebina

  • Poklici in ljudje s poslanstvom, profesionalna vloga zdravnika(ce)
  • Stres, zdravje in blagostanje, stres pri delu
  • Stresorji in spoprijemanje s stresom
  • Viri odpornosti
  • Samodejno ocenjevanje stresne situacije in stresorja
  • Dejavno spoprijemanje
  • Čustva in pasivno spoprijemanje s stresom
  • Izgorelost – dimenzije, dejavniki tveganja in varovalni dejavniki
  • Krepitev osebne moči kot način preprečevanja izgorelosti
  • Empatična naravnanost, zadovoljstvo in druge poti stran od izgorelosti

Program

Profesionalna vloga zdravnika(ce) terja učinkovito spoprijemanje v delovnih situacijah, pogosto obremenjenih z medosebnimi in organizacijskimi stresorji. Opredelitvi profesionalne vloge in konteksta stresnih situacij bo sledila predstavitev spoprijemanja, s poudarkom na problemskih strategijah in krepitvi osebne moči. Dojemanje lastne učinkovitosti in osebne moči je zelo subjektivna kognicija (poznavanje oziroma znanje), ki ne sovpada nujno z dejanskimi veščinami posameznika. Zaradi nizke samopodobe ali slabih izkušenj z neuspehi, lahko ljudje negativno ocenjujejo svoje zmožnosti in potenciale. Na ravni čustev se nizka stopnja samo-učinkovitosti povezuje z anksioznostjo, brezupom in pesimizmom pri izvajanju naloge. Na ravni mišljenja občutek slabe samo-učinkovitosti zavira kognitivne procese, zmanjšuje verjetnost doseganja uspeha v različnih okoliščinah in zavira kakovostno odločanje.

Namen delavnice je, da se udeleženci zavejo strategij oblikovanja in doseganja ciljev ter spoprijemanja s stresom, njihove funkcionalnosti/konstruktivnosti, spoznajo nove možnosti ter ubesedijo lastne izkušnje. Spoznali bodo koncept lastne moči in učinkovitosti, vlogo čustev pri spoprijemanju s stresom ter varovalno delovanje empatične naravnanosti v profesionalni vlogi zdravnika(ce).

Način dela:
Uporabljeni bodo koncepti interaktivnega učenja (vaje, refleksije). Udeleženci bodo v procesu interaktivnega učenja osvežili komunikacijske veščine, kot so postavljanje vprašanj, poslušanje, razlaganje, razvijanje novih idej ali rešitev skozi razpravo. Priložnost artikulacije empatične naravnanosti bo krepila spoštljivo sprejemanje pozicije drugih in njihovega mnenja, kar krepi kooperativne veščine v medosebnih odnosih. Učni proces bo deljena izkušnjo, v kateri sta združena kognitivno in socialno učenje. Kooperativno učenje bo omogočilo udeležencem, da v učni proces dejavno prispevajo svoje znanje, refleksije in pričakovanja, kar povečuje motivacijo za učenje.

Cilji:
Ob zaključku pričakujemo spremembo občutljivosti za pričakovanja in delovanje drugih, jasno artikulacijo empatične naravnanosti, izboljšanje čustveno-inteligentnega sporazumevanja ter oblikovanje koncepta osebne moči, kar vse varovalno deluje pred izgorevanjem.

Pričakujemo tudi večjo jasnost identitete v različnih socialnih vlogah ter osvežitev principov in zakonitosti dejavnega spoprijemanja s stresom, učinkovitega sporazumevanja oziroma veščin v medosebnih odnosih ter odgovornosti za lastno zadovoljstvo v profesionalni vlogi.